Varukorgen är tom
Kundservice Driftinformation

Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om bredband och öppna nät. Mer information hittar du på www.openuniverse.se.

Fördelen med fiber?
Den höga kapaciteten är en stor fördel, med fiber kan flera enheter (TV,ipad,iphone,dator m.m.)vara uppkopplade mot internet samtidigt utan att farten ska gå ner eller att bilden ska bli sämre.

Vad innebär öppen fiber?
Öppen fiber innebär att du som kund har möjlighet att välja fritt bland alla tjänsteleverantörer som finns i nätet, du kan välja tjänst utifrån behov och plånbok.

Det är motsatsen till ett slutet fibernät där man oftast har en tjänsteleverantör med ensamrätt på att leverera tjänster i nätet.

Vad är fiber?
En fiberoptisk kabel består av tunna trådar av kiseldioxid. Tekniken bygger på att informationen överförs med ljussignaler och det sker därmed i teorin med ljusets hastighet. Fiber är den snabbaste metoden för informationsöverföring som finns i dag.

Tjänster

Vem kontaktar jag om tjänsten inte fungerar?
Om du har frågor eller om du får problem med din internet- telefoni- eller tv-tjänst är det din leverantör du ska kontakta. Tänk på att du behöver radera gamla inställningar i din dator om du har haft ett abonnemang med en annan leverantör innan. Det kan exempelvis vara genvägar eller lösenord som du har sparat.

Vad behöver jag för utrustning för använda digital-tv via fiber?
När du beställer digital-tv via fibernätet får du minst en digitalbox från leverantören med i startpaketet. Du behöver en digitalbox till varje tv i din lägenhet, och leverantörerna har ofta förmånliga priser på digitalboxar om du vill beställa flera.

Du måste inte ha en ny tv för att det ska fungera, men den tv du har måste åtminstone ha en så kallad SCART-ingång. De modernare tv apparater har en HDMI-ingång. HDMI kabel följer med i det digitalboxpaket som du får hemskickad.

Hur är det med säkerheten?
I ett öppet nät bestämmer var och en sin egen säkerhet, eftersom du är en del av det öppna nätet när du är uppkopplad. Vill du vara riktigt säker mot intrång bör du därför installera en s.k. brandvägg (ett sorts filter) för att skydda din dator och hålla dig uppgraderad med antivirusprogram (speciellt om du kör Windows).

Jag vill säga upp en tjänst. Hur gör jag?
Det öppna nätet ger dig tillgång till Internet, IP-telefoni och bredbands-TV. Eftersom det är ett öppet nät månar vi om att det ska finnas ett stort utbud av tjänster, då kan du välja det som passar dig bäst. Detta gör även att tjänsterna hela tiden utvecklas, priserna pressas, kvalitén höjs och nya leverantörer och tjänster ständigt tillkommer.

Kontakta din nuvarande tjänsteleverantör om uppsägning. Därefter kan du teckna ett nytt avtal med valfri tjänsteleverantör beroende på vilken eventuell bindnings- eller uppsägningstid som du har i ditt nuvarande avtal.